Elazığ’ın Baskil ilçesinde bulunan 9 bin yıllık karaleylek kanyonu, doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Fırat Nehri ile Karakaya Baraj gölünün kesiştiği noktada bulunan kanyon için yapılacak çalışmalarla yıllık 200 bin ziyaretçi hedefleniyor.
Elazığ’ın Baskil ilçesinde Fırat Nehri kıyısında bulunan Karaleylek Kanyonu, doğa harikası mağara ve kayalık alanları ile dikkat çekiyor. Kanyon adını, bu doğal alanda yuva yapan Karaleylek kuşlarından alıyor. 3 kilometre uzunluğundaki kanyonda mağaralar da dikkat çekiyor. Kanyondaki kayaç ve tabaka yapısının kolay aşınımına bağlı doğal oluşan mağaraların tarih içerisinde 9 bin yıl önce insanlar tarafından yoğun olarak kullanıldığı belirtiliyor. Tekne ile gezilebilen kanyonun tepesinde doğal çökme sonucu oluşan delik ise kuş bakışı kalbi andırıyor. Öte yandan kaymakamlık tarafından yapılacak çalışmalar ile kanyona yıllık 200 bin ziyaretçinin gelmesi hedefleniyor.
Baskil Kaymakamı Ömer Tuğrul Kundakçı, konuşmasında kanyonun ismini yaz aylarında ev sahipliği yaptığı karaleyleklerden aldığını belirterek şunları söyledi:
1993 yılından itibaren karaleylekler göç yolunda, burada ikamet ediyorlar. Yaz aylarını burada geçiriyorlar. Kanyonun ismi de karaleyleklerden geliyor. Karaleylek kanyonu yaklaşık üç kilometrelik bir uzunluğa sahip. Buranın daha tanınabilir olması için çalışmalara devam ediyoruz. 30 kişilik bir gezi teknemiz var, insanların burada daha kaliteli zaman geçirebilmesi için kamp alanları ayarlamaya devam ediyoruz. Günübirlik tatilciler veya haftalık gelen kampçılar için ortak kullanım çadır alanı oluşturuyoruz. Onun yanı sıra sahile sıfır noktasına kadar asfalt çalışmalarımız başladı. İnşallah bu sene içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. Ayrıca kanyon için yakın tarihte ihaleye çıkacağız. İhalemizin içerisinde tekne gezileri, bungalov evler, restoran ve insanların ihtiyaçlarını giderebilecekleri temel ihtiyaç alanları olacak. Vatandaşlarımıza güzel ve kültürel bir gezi sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü karaleylek kanyonu hem tarihi hem de coğrafi güzelliklere sahip olan bir yer. Kanyon içerisinde 9 bin yıl önceki yaşam alanlarının olduğu biliniyor. İçerisinde kaya kiliseler, duvar boyamaları, örgü duvarlar ve Fırat Nehri’ne ulaşım için el yapımı merdivenlerin olduğu tespit edildi. Bunun yanı sıra tabii ki karaleylek kanyonu tamamen coğrafi bir güzellik, moral ve motivasyonunuz iyi olmadığı bir gün buraya gelseniz buradaki bir yarım saatlik gezi, sizin moralinizi yükseltecek, hayata bakış açınızı değiştirecek bir coğrafi güzelliğe sahip. Tüm vatandaşlarımızı karaleyleğe, Baskil’e Elazığ’a bekliyoruz. İnşallah vatandaşlarımıza güzel imkanlar hazırlamaya devam edeceğiz.