Tıbbi sülük tedavisi üzerine uzman görüşlerini paylaşan Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naim Sağlam, bu yöntemin yalnızca eğitimli ve sertifikalı uzmanlar tarafından uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Yanlış uygulamaların sağlık açısından ciddi riskler oluşturabileceğini belirten Sağlam, doğru bilinen yanlışlara da açıklık getirdi.
Halk arasında sülüklerin “kirli kanı temizlediği” yönündeki inanışın bilimsel bir temele dayanmadığını ifade eden Prof. Dr. Sağlam, “Sülükler vücuda tutunduğunda kılcal damarları keserek 110’dan fazla biyoaktif maddeyi vücuda salgılar. Bu maddeler arasında kan sulandırıcı ve iyileştirici özelliklere sahip enzimler bulunur. Ancak kirli kan gibi bir ayrım yapmaları mümkün değildir” dedi.
Sağlam, doğal ortamdaki sülüklerin hastalık taşıma riskine dikkat çekerek, yetiştiricilikle üretilen ve hijyenik koşullarda test edilmiş sülüklerin kullanılmasının önemine vurgu yaptı. “Bir kişiden kullanılan sülüğün başka bir kişide kullanılması veya sülüğün doğal ortama bırakılması, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kullanılmış sülükler uygun yöntemlerle imha edilmelidir” şeklinde konuştu.
2014 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları kapsamında, sülük tedavisini yalnızca tıp fakültesi mezunu ve Sağlık Bakanlığı sertifikasına sahip hekimlerin uygulayabileceğini hatırlatan Sağlam, vatandaşları sertifikasız uygulamalara karşı uyardı.
Yanlış bilgilerin önüne geçmek için bilimsel yayınların önemine değinen Sağlam, “Tıbbi sülükler kronik hastalıklarda alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor. Ancak bu yöntemin güvenli bir şekilde uygulanabilmesi için uzmanlık ve doğru bilgi şarttır” dedi.
Tıbbi sülük tedavisinin bilimsel temellere dayalı şekilde uygulanması gerektiğini belirten Sağlam, doğru bilgilendirme ile halk sağlığının korunabileceğini ifade etti.