Elazığ Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nden bilim insanları, Türkiye’de bir ilke imza atarak beyin okuma teknolojisi geliştirdi. Adli Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Türker Tuncer öncülüğündeki 6 öğretim üyesi ve 6 öğrenciden oluşan ekip, özellikle felçli hastalar için umut vadeden bir beyin okuma sistemi tasarladı.
Geliştirilen bu sistem, bireylerin düşüncelerini beyinden gelen sinyalleri analiz ederek yapay zeka aracılığıyla anlamlı cümlelere dönüştürüyor. Felçli bireylerin iletişim kurmasını kolaylaştırmayı hedefleyen cihaz, aynı zamanda savunma sanayisi ve öğrenme güçlüğü yaşayan bireyler gibi farklı alanlarda da kullanılabilecek.
Felçli Hastalar İçin Umut Işığı
Doç. Dr. Türker Tuncer, geliştirdikleri sistemin işleyişine dair detaylar paylaştı. Projenin ilk aşamasında katılımcıların belirli cümleleri düşünmesi sağlanarak beyin sinyalleri toplandı. Bu sinyaller, ekip tarafından geliştirilen yapay zeka sistemi ile analiz edilerek yüzde 90 başarı oranı elde edildi. Tuncer, “Bu cihaz, felçli bireyler gibi ağır sağlık sorunları yaşayan hastaların düşündüklerini aktarabilmesini sağlayarak iletişim engellerini kaldırmayı hedefliyor. İlk olarak 20 cümlelik bir veri setiyle başladık ve sinyalleri analiz ettik. Geliştirdiğimiz yöntem sayesinde düşündükleri cümleleri anlamlandırabildik” dedi.
Savunma ve Eğitim Alanlarında Kullanılabilir
Sistemin sağlık alanının yanı sıra savunma sanayisinde de kullanılabileceğini belirten Tuncer, “Milli muharip uçak ve tanklarımızın sürücülerinin anlık stres ve sağlık durumlarını görüntüleyebilecek bir teknoloji geliştirmek istiyoruz. Ayrıca öğrenme güçlüğü çeken bireyler ve disleksi hastalarına yönelik beyin haritalama yöntemleriyle tıp alanına katkı sağlamayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de İlk, Dünya’da Öncü
Doç. Dr. Türker Tuncer, bu teknolojinin Türkiye’de bir ilk, dünyada ise öncü çalışmalar arasında yer aldığını vurgulayarak, “Biz bu çalışmayı 2023 yılında tamamlayıp sonuçlarımızı SCI indeksli bir dergide yayınladık. Geliştirdiğimiz sistemin daha uygun maliyetli olmasıyla, bu alandaki diğer pahalı teknolojilere bir alternatif sunduk” dedi.
Fırat Üniversitesi ekibi, beyin okuma cihazını daha da geliştirmek ve daha geniş bir veri setiyle çalışmak için çalışmalarını sürdürüyor. Sistem, felçli bireylerden savaş pilotlarına kadar geniş bir yelpazede kullanılabilecek bir teknoloji olarak dikkat çekiyor.