Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emrah Aytaç, beyin kanamaları hakkında yaptığı açıklamada, “Beyin kanamaları tüm inmelerin yüzde 20’sini oluşturur” dedi. Aytaç, beyin kanamalarının belirtileri, risk faktörleri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Aytaç, hemorajik inmenin yani beyin kanamalarının, beyni besleyen damarların ani yırtılması sonucu ortaya çıkan kalıcı nörolojik fonksiyon bozuklukları olduğunu belirtti. İki tür beyin kanaması olduğunu vurgulayan Aytaç, “Bunlardan ilki daha çok hipertansiyon sonrası görülen, beyin parankimi içinde meydana gelen kanamalar; diğeri ise beyin baloncuklarının patlaması sonucu oluşan kanamalardır. Beyin kanamaları tüm inmelerin yüzde 20’sini oluştururken, bunun yaklaşık yüzde 15’i parankimal intraserebral hemoraji yani beyin dokusu içindeki kanamalardır. Yüzde 5’lik kısmını ise subaraknoid, yani beyin zarları arasındaki kanamalar oluşturur” diye konuştu.
Beyin baloncuğu (anevrizma) sonrasında ortaya çıkan kanamalarda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Aytaç, “Bu tür beyin kanamaları genellikle hastanın hayatında daha önce hiç hissetmediği kadar şiddetli bir baş ağrısıyla başlar. Baş ağrısına bulantı, kusma ve bilinç bozukluğu eşlik edebilir. Ayrıca, baloncuğa bağlı olarak gelişen beyin kanamalarında, kanama olmadan bir ay öncesine kadar sürebilen öncül baş ağrıları görülebilir. Bu tür belirtiler ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.
Beyin baloncuklarının (anevrizmaların) patlaması sonucu gelişen kanamaların son derece ölümcül olabileceğine dikkat çeken Aytaç, “Bu hastaların yüzde 10’u kanama olur olmaz hayatını kaybeder. Kalan yüzde 50’lik kısmı ise bir ay içerisinde yaşamını yitirir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi hayati önem taşır” ifadelerini kullandı.
Tedavi yöntemlerine de değinen Prof. Dr. Aytaç, “Kanayan veya kanamayan beyin baloncuğu tespit edildiğinde, baloncuğun kapatılması ya da cerrahi işlemle klipslenmesi gerekir. Ayrıca kasıktan girilerek yapılan endovasküler tedavi yöntemiyle baloncuk metal örgülerle kapatılır. Bu yöntem, hastaların hayatını kurtarabilecek önemli bir tedavi seçeneğidir” dedi.
Son olarak Aytaç, yeni başlayan şiddetli baş ağrısı, bilinç bulanıklığı ve ateş gibi belirtileri olan hastaların hiç vakit kaybetmeden acil servislere başvurmaları gerektiğini vurguladı.