Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu’nun Elazığ’da geliştirdiği “Hall effect sistemi”, başta tıp ve otomotiv olmak üzere birçok sektörde kullanılmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor. Geliştirilen sensörler, yüksek teknoloji potansiyeliyle dünyada ilgi uyandırıyor.
Elazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve FYTRONIX firmasının CEO’su Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu’nun geliştirdiği “Hall effect sistemi”, yüksek teknolojiye dayalı yapısıyla uluslararası alanda dikkat çekiyor.
Fırat Teknokent’te faaliyet gösteren Fytronix Elektronik Teknolojileri firmasında geliştirilen Hall sensörleri; tıp, otomotiv ve elektronik başta olmak üzere pek çok sektörde kullanılmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor.
Hall etkisi prensibine dayanan bu sistemle üretilen sensörlerin, yarı iletken teknolojilerde ve hassas ölçümlerde kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Yakuphanoğlu, “Görünmeyen bir sensör olan Hall sensörü, akım verilen bir malzemeye mıknatıs yaklaştırıldığında oluşan potansiyel farkı ölçer. Bu sistemle yüksek hassasiyetli elektronik parametreler kolaylıkla belirlenebilir” dedi.
“Tıptan otomotive geniş kullanım alanı”
Geliştirilen sensörlerin çok çeşitli alanlarda kullanım potansiyeli taşıdığını belirten Prof. Dr. Yakuphanoğlu, şunları söyledi:
“Bu sensörler kalp ritmi takibi, diyabet ölçümü ve üç boyutlu vücut taramaları gibi tıbbi alanlarda kullanılabiliyor. Aynı zamanda otomobillerin ABS sistemlerinde ve motor bölümlerinde de yer alabiliyor. Özellikle yüksek amper ölçümlerinde de etkin olarak görev alıyor. Bu, ileri teknoloji bir üründür ve yarı iletken firmaları tarafından da kolaylıkla kullanılabilir.”
Quantum Hall effect sistemlerine de değinen Yakuphanoğlu, bu sensörlerin gelecek yüzyılda elektronik teknolojisine yön verebileceğini vurgulayarak, Türkiye’nin bu alanda yerli üretimle dünyaya açılan bir kapı olabileceğini ifade etti.