Türkiye’de bir dijital platformda yayınlanan diziyle gündeme gelen gassallık mesleği, yıllardır fedakarlıkla yapılmaya devam ediyor. Cenazeleri son yolculuklarına uğurlayan gassallar, işlerinin manevi sorumluluğunu ve zorluklarını anlattı.
Elazığ Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde çalışan Yavuz Kayadurmuş, gassallık mesleğine amcalarından ilham alarak başladığını belirtti. “Pandemi döneminde Covid-19 nedeniyle vefat eden cenazeleri de yıkadım ve kefenledim. Bu süreçte birçok zorluk yaşadım, hatta bu nedenle tutanak yedim” diyen Kayadurmuş, şehit cenazeleriyle ilgili unutulmaz anılarını da paylaştı: “15 Temmuz şehitlerinden Hüseyin Göral’ın cenazesini yıkarken, şehitlerin kanının durmadan aktığını gözlerimle gördüm. Gözyaşları içinde görevimi yerine getirdim.”
Mesleğin psikolojik etkilerine dikkat çeken Kayadurmuş, “Cenazeler rüyalarımıza giriyor. Bu yüzden cenazeleri yıkarken yüzlerine bakmamaya özen gösteriyoruz” dedi.
6 yıldır gassallık yapan Muhammet Mücahit Ergen, ilk başlarda korku yaşadığını ancak zamanla mesleğine alıştığını ifade etti. “Deprem döneminde eksik uzuvlara sahip cenazelerle karşılaştım ve bu beni çok etkiledi. Genç ölümler ve intihar vakaları ise unutulmaz izler bırakıyor” dedi.
5 yıllık gassal Serap Coşkun Budak ise, ailelerin bazen özel isteklerde bulunduğunu belirterek, “Bazı yakınlar, ‘Rahmetli sıcak suyu severdi’ diyor. Ancak cenazeler mutlaka ılık suyla yıkanır. Bu bir kuraldır” dedi.
Gassallar, mesleklerinin manevi yükünü omuzlarında taşıyarak topluma hizmet etmeye devam ediyor. Rüyalarına dahi işlerini taşıyan bu fedakar insanlar, sevdiklerini son yolculuğa uğurlayan ailelerin acısını bir nebze hafifletmeye çalışıyor.