Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden mezun olan Öznur Aslankaya (42) ve Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünü bitiren kız kardeşi Neziha Nur Aslankaya (32), memleketlerine yatırım yapma kararı aldı. Bu kapsamda 2 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığının “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi”ne başvuran kardeşlerin projeleri onaylanarak merkeze bağlı Akçakiraz beldesinde 150 metrekare alanda günlük 500 kilogram yaş meyve ve sebze işleme kapasitesine sahip tesis kurdular. Tesiste 35 çeşit meyve ve sebze kurutulup Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Ayrıca beldede yaşayan 10 kadın da istihdam edildi.
Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden mezun olan Öznur Aslankaya, konuşmasında şunları söyledi:
Yüksek lisans olarak üzüm posasının değerlendirilmesi üzerine bir çalışma yapmıştım. Elazığ’a 10 sene önce geldiğimde üzüm işleme tesisleri orcik, pestil, pekmez ve üzüm suyu üreticilerinin posayı çöpe döktüğünü gördüm. Bir kısmı gübre olarak veya hayvan yemi olarak değerlendiriyordu ama bunların insan sağlığı açısından çok önemli bir değeri vardı. Bunun üzerine yüksek lisans çalışması yaptığımda ilaç sanayisinde çok ciddi kullanıldığını gördüm ve bu atığı neden değerlendirmeyeyim diye düşünerek bu yola çıktım. Bunu projelendirdim ve araştırmalar doğrultusunda kurutulmuş meyve ve sebze sektörünün çok önemli olduğunun farkına vardık. Aslında kurutulmuş meyve ve sebze sektörü bizim eski ve geleneksel bir yöntemimiz. Hala halk arasında yapılan bir yöntem. Herkes yazın kurutmalarını yapıp kışa hazırlık yapıyor. Bizim amacımız bunu daha uzman bir şekilde endüstrileştirme ya sanayileştirmek aslında. Talepler de güzel. Kurutulmuş ürünlerin raf ömrü uzun, satışı da çok rahat oluyor. İşlemlerden bahsedecek olursak önce posayı alıyoruz, ön yıkama ve ön kurutma işlemlerinden geçiriyoruz. Sonra bir kere daha yıkıyoruz. İkinci kez kurutma işlemine alıyoruz. Posanın içerisinde özellikle mor meyveler antioksidan açısından çok yüksek bir değere sahip, anti kansorejen özelliğe sahip. Çekirdeği ile kabuğunda bulunan etken maddeler ilaç sanayisinde kullanılmakta. Ve insan sağlığına çok ciddi şekilde faydası var.
Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünü bitiren kız kardeş Neziha Nur Aslankaya ise şunları belirtti:
Ablamla beraber böyle bir üretim tesisi kurmaya karar verdik. Burada meyve ve sebze kurutması yapıyoruz. Mevsimine veya talebe göre kuruttuklarımız değişebiliyor. Toplam 35 ürün çeşidine ulaşmış durumdayız. Elazığ’ın Öküzgözü üzümü meşhurdur ve değerleri de oldukça yüksektir. Biz de şöyle bir şey düşündük. Üzüm işleme tesislerinden posaları alarak bunları kurutup, çekirdeğini ve kabuğunu ilaç sanayinde değerlendirmek üzere bize gelen taleplerde bu şekilde. Oralara sevk ediyoruz ve ilaç sanayinde kullanılmak üzere çekirdeğini değerlendiriyoruz.