Asrın felaketinde depremzedeler için günlük 35 bin ekmek üreten Elazığ Şehit Mehmet Öter Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, fırın gibi çalışarak eğitime katkı sağlıyor.
Elazığ Şehit Mehmet Öter Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilere uygulamalı eğitim sağlamak amacıyla kurduğu fırınla adeta bir üretim üssü haline geldi. Günlük 4 bin ekmek üreten okul, yılda 2 milyon lira ciro elde ediyor. Öğrenciler hem meslek öğreniyor hem de döner sermaye kapsamında kazandıkları ücretle aile bütçelerine katkıda bulunuyor.
Asrın felaketi olarak adlandırılan büyük deprem döneminde günlük 35 bin ekmek üreterek depremzedelerin yardımına koşan okul, eğitim ve üretim çalışmalarını sürdürüyor. 2 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan fırın, 2 usta öğreticinin gözetiminde, 30 öğrencinin değişimli çalışmasıyla faaliyet gösteriyor. Üretilen ekmek, simit ve poğaça gibi unlu mamuller, Elazığ merkezdeki yatılı okullara, öğrenci yurtlarına ve özel okulların yemekhanelerine ulaştırılıyor.
Okul Müdürü Sadrettin Bayram, fırının eğitim ve ekonomi açısından önemine dikkat çekerek şu bilgileri verdi:
“Fırınımız, 24 saat esasına göre hizmet veriyor. Döner sermaye kapsamındaki kazancımız yıllık 2 milyon lirayı buluyor. Bu gelirden öğrencilerimize harçlık veriyoruz. Deprem döneminde Malatya ve çevre illere günlük 35 bin ekmek gönderdik. Öğrencilerimiz burada hem meslek öğreniyor hem de kazanç sağlıyor. Ayrıca uygulama otelimize de ekmek temin ediyoruz.”
Fırında çalışan 11. sınıf öğrencisi Elvan Çimen, “Hem okuyoruz hem de harçlığımızı kazanıyoruz. Burada çalışmak eğlenceli ve öğretici” dedi. Bir diğer öğrenci Ecrin Ejder ise, “Okullara ekmek ve unlu mamuller üretiyoruz. Asgari ücretin yüzde 60’ı kadar maaş alıyoruz. Burada öğrendiklerimizle hem pratik yapıyoruz hem de kendimizi geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Elazığ Şehit Mehmet Öter Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, sadece eğitim değil, üretim ve dayanışma anlamında da önemli bir örnek teşkil ediyor.