Elazığ’da çıkarılan 300 ton toprak, modern tesislerde işlenerek çömleğe dönüştürülüyor ve aralarında Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Suudi Arabistan, Dubai ve ABD’nin bulunduğu 25 ülkeye ihraç ediliyor. Geleneksel çömlekçilik sanatını yaşatmayı hedefleyen Elazığlı iş insanı Metin Başbay, kurduğu fabrika ile hem istihdam sağlıyor hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sunuyor.
2017 yılında Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan ve 2019 yılında üretime geçen fabrikada, Elazığ’ın özel toprağı ileri teknoloji kullanılarak işleniyor. Fabrika, aylık 25 ton toprak işleyerek yaklaşık 150 bin ürün üretiyor. Çömlekler, ısı dayanıklılığı ve sağlığa zararsız yapısıyla öne çıkıyor. “Elizi” markasıyla dünya pazarına açılan ürünler, her geçen gün daha fazla talep görüyor. Firma sahibi Aziz Başbay, “Yıllık ciromuzla 1 milyon doların üzerinde döviz girdisi sağlıyoruz. Şu anda 30 kişiyi istihdam ediyoruz ancak hedefimiz bu sayıyı 100’e çıkarmak” dedi.
Fabrikanın üretim kapasitesini artırarak, Türkiye’yi çömlekçilikte global bir marka haline getirmek istediklerini vurgulayan Başbay, “Amacımız, sadece bizim değil, Türkiye’den başka firmaların da dünya çömlek pazarında söz sahibi olması. Kaliteli üretimle Türkiye’nin ismini bu alanda zirveye taşımak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Başbay, doğal malzemelerden üretilen çömleklerin mutfaklarda sağlıklı bir alternatif sunduğunu belirterek, “İnsanlar sağlığını satın alamaz. Çömleklerimiz hiçbir kanserojen madde içermiyor, aksine sağlığa faydalı. Modern mutfaklarda hem ocakta hem de fırında kullanılabiliyor” diye konuştu.
Elazığ’da üretilen çömleklerin, ülkenin tanıtımına ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması için çalışmalara devam eden Başbay, sektörde daha fazla firmanın faaliyet göstermesi gerektiğini söyledi. “Türkiye çömlek pazarında dünya lideri olmalı. Çömlek denince akla Türkiye gelmeli” diyerek, sektöre dair umutlarını dile getirdi.