Elazığ’ın Palu ilçesinde “Eskici Yaşar” olarak tanınan 85 yaşındaki Yaşar Bahçeci, yalnızca topladığı antika eşyalarla değil, hayat hikâyesiyle de dikkat çekiyor. Zamanında 2,5 lirasını verdiği bir genç sayesinde hayatı değişen Bahçeci, yıllar içinde adeta bir müze oluşturdu.
Elazığ’ın Palu ilçesinde yaşayan 85 yaşındaki Yaşar Bahçeci, halk arasında “Eskici Yaşar” olarak tanınıyor. 6 çocuk babası Bahçeci’nin hem topladığı antika eşyalar hem de sıra dışı yaşam öyküsü büyük ilgi çekiyor.
Yaklaşık 30 yıl boyunca İstanbul’dan getirdiği ikinci el giysileri Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun köy, belde ve ilçelerinde antika eşyalarla takas eden Bahçeci, zamanla geniş bir koleksiyona ulaştı. Antikacı ve müze ilgililerine sattığı ürünlerle geçimini sağlayan Bahçeci’nin Palu’daki deposu bugün adeta küçük bir müzeyi andırıyor.
Ancak Bahçeci’nin hayatı yalnızca antikalarla değil, yaşadığı sıra dışı bir olayla da şekillenmiş. Gençliğinde zor günler geçirdiğini anlatan Bahçeci, bir dönem Adana’da işsiz ve aç kaldığını, tren vagonlarında uyuduğunu dile getirdi. Toros Dağları’nda trenin içinde uyanan Bahçeci, sonrasında Konya Ereğli’de karşılaştığı yaşlı bir adamın teklif ettiği temizlik işini kabul ederek 1 liraya çalışmaya başladı.
Bahçeci’nin hayatındaki dönüm noktası ise Mahmud Samini Hazretleri türbesinde yaşadığı bir olay oldu. Türbede kaldığı bir gece rüyasında yaşlı, sakallı bir adamın kolunu sallayarak, “2,5 lira verdiğin genci Diyarbakır’da ara” dediğini söyleyen Bahçeci, yıllar önce Adana’da karşılaştığı ve 2,5 lira verdiği gençle Diyarbakır’da tekrar buluştu.
Bahçeci, o günleri şöyle anlattı:
“Adana’da cebimde sadece 2,5 lira vardı. Açlıktan bitkindim. Fırından yarım ekmek almıştım, yanıma gelen gençle paylaştım. Cebimdeki son paramı ona verdim. 7 yıl sonra türbede kaldığım bir gece rüyamda kolumu sallayan bir ihtiyar gördüm. Kalkar kalkmaz Diyarbakır’a gittim. Genç beni görünce ‘baba beni gönderen çocuk geldi’ dedi. Beni giydirip temizlediler. Babası zengin bir halıcıymış. Bana 100 lira verdi, antika toplayıp getirmemi istedi. İşte o günle birlikte hayatım değişti.”
Yaşar Bahçeci, o günden bu yana hem geçimini sağladı hem de sanat değeri taşıyan eşyaları topladı. Elazığ’da yaşayanlar tarafından saygıyla anılan Bahçeci’nin antika deposu bugün geçmişin izlerini taşıyan nadide parçalarla dolu.