Elazığ’da bir grup öğretmen, Türk halk müziğini yaşatmak amacıyla “Fırat’ın Türküsü” korosunu kurdu. Koro, unutulmaya yüz tutmuş ezgileri yeni nesillere aktarmayı hedefliyor.
Elazığ’da çoğunluğu öğretmenlerden oluşan 20 gönüllü müziksever, Türk halk müziğine olan sevgilerini bir adım ileriye taşıyarak “Fırat’ın Türküsü” korosunu oluşturdu. Koro, TRT repertuvarındaki eserlerin yanı sıra Harput musikisi ve bölgenin geleneksel türkülerini seslendirerek kültürel mirası yaşatmayı amaçlıyor.
Türk halk müziği sanatçısı ve araştırmacı-yazar Aygün Çam yönetiminde çalışmalarını sürdüren koro, her hafta bir araya gelerek repertuarını geliştiriyor. Koro Şefi Aygün Çam, “Koromuz, 20’ye yakın gönüllü öğretmenden oluşuyor. Amacımız, Yurttan Sesler Korosu’na benzer bir yapıda halk müziğimizi öğrenmek ve aktarmak. Her hafta toplanarak özellikle Yukarı Fırat bölgesine ait eserleri ve Harput musikisini yaşatmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda öğretmenlerimiz yoğun mesailerinin arasında bu çalışmayla stres atıyor” dedi.
Koroda yer alan öğretmenler de müziğin kendilerine kattığı değerleri paylaştı. Öğretmen Songül Ayna, “Fırat’ın Türküsü korosuna ilk günden beri katılıyorum. Anadolu’nun her yöresinin muhteşem hikayelerle dolu eserlerini seslendirmek bizler için büyük bir kültürel kazanım” ifadelerini kullandı.
Bağlama ve şelpe ustası fizik öğretmeni Ertan Metin ise, “9 yaşından beri bağlama çalıyorum. Elazığ türküleri başta olmak üzere farklı yörelere de ilgi duyuyorum. Koroda yer almak benim için büyük bir fırsat” diye konuştu.
Koro üyelerinden Merve Akgün de çocuk yaşlarda TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Çocuk Korosu’nda eğitim aldığını belirterek, “Müzik benim için çok önemli. 7 yaşında türkülerle tanıştım. Bugün koroya katıldım ve bu atmosferde yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Gönüllü öğretmenlerin bir araya gelerek oluşturduğu “Fırat’ın Türküsü” korosu, hem bölgenin müzik kültürünü yaşatıyor hem de türküler aracılığıyla geçmişten geleceğe bir köprü kuruyor.