Fırat Üniversitesi’nde düzenlenen seminerde, zatürre hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verildi. Doç. Dr. Mutlu Kuluöztürk, hastalığın erken tedavi edilmemesi durumunda ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Kuluöztürk, halk arasında zatürre olarak bilinen Pnömoni hastalığının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Fırat Üniversitesi Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde, sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme yapan Kuluöztürk, zatürrenin erken tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Zatürre hastalığının, bakteri kaynaklı akciğer dokusunun iltihaplanması sonucu ortaya çıktığını açıklayan Doç. Dr. Kuluöztürk, hastalığın başlıca belirtilerinin ateş, üşüme, öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, burundan yeşil-sarı mukus akması, hırıltı ve yorgunluk olduğunu söyledi. Ayrıca, Pnömoninin üç farklı şekilde görülebildiğini ifade etti: “Toplum kökenli pnömoni, hastane kökenli pnömoni ve bağışıklığı baskılanmış hastalarda görülen pnömoni.”
Doç. Dr. Kuluöztürk, zatürrenin genellikle boğazda veya solunum yolunda bulunan mikroorganizmaların vücut direncinin azalmasıyla akciğerlere ulaşması sonucu geliştiğini belirtti. Pnömoni tanısında klinik belirtilerin ve muayene bulgularının önemli rol oynadığını vurgulayan Kuluöztürk, akciğer röntgeni ile teşhisin doğrulanmasının gerekliliğine dikkat çekti. Ancak bazı vakalarda, radyolojik bulguların 24 saatten daha uzun süre sonra ortaya çıkabileceğini belirtti.
Pnömoniye karşı korunmada etkili bir yöntem olan pnömokok aşısına da değinen Kuluöztürk, bu aşının özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış ve kronik akciğer hastalıkları olan kişiler için önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, 65 yaş ve üzeri kronik hastalığı olan bireylere bu aşının önerildiğini belirtti. Ancak, aşı olmanın zatürreye karşı tam koruma sağlamadığını ve hastalığın tedavi edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Seminere katılan sağlık çalışanları, Pnömoni hastalığının tanı ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler edinerek, bu alandaki bilgilerini güncelledi.